Африка >> Египет >> Музеи >> Александрия >> Музеят на Махмуд Саид

Музеят на Махмуд Саид

Информация | Kарта
seen
2898
facebook

За Махмуд Саид може да се каже, че е един от пионерите в областта на египетското съвременно изкуство. В негова чест през 2000 година в врати отваря Музей на Махмуд Саид. Изложените произведения в него виждането на твореца за изкуството и неговите национални чувства. Част от неговите произведения са дарени на министерството на културата. Самият музей на Махмуд Саид е разположен в красива вила в италиански стил, която едно време е била дом на прочутия творец.

Интересен факт около живота на тази видна личност е, че той е съдия, а художник едва когато има свободно време. Главна цел на Саид, както и на други негови съмишленици, намиране на начин чрез обрисуване да се възпроизведе националната идентичност, както и мотиви от фараоновата култура и гръко-римската епоха.

Най-добрите творби на Саид са изложени в Залата на голите прелестници. Картините изобразяват голи женски тела в златисти оттенъци на мед. Голям интерес представлява и панорамата, представляваща церемонията по отварянето на с хедив Исмаил и императрица Йожени.

Възстановената сграда на музея на Махмуд Саид разгръща идеи местото да бъде отворен университет на египетското изкуство с 54 платна на Саид и 115 творби на братята Уанли. Към него има прилежащ Музей на съвременното египетско изкуство с колекция от над сто експозиции.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS