Едно време северния бряг на Египет не е можел да се похвали с особена оживеност. Достатъчно далеч от плодородната Нилска долина и отнемащата дни през пустинята разходка до там, го правят много непривлекателен за жителите.

Служил е най-вече за път на търговията, както и за портал на нашественици. Но Египет увеличава своето население, потичат и пари към страната. Това коренно променя значимостта на брега на Средиземно море, и благодарение на строителните предприемачи, днес територията от предградията на Александрия по целия път на запад до Ал-Аламейн, съществува плътен пояс от курортни селища. Умело гарнирана палитра от стилове – от неомавритански до неодисни стил, създава облика на всяко селище, имащо монументална порта край пътя, представляващ модерен еквивалент на фараоновите пилони.

В Абу Сир се издига истински пилон като част от оригиналният храм на Птолемеите и посветен на Озирис. Край него забележителност е квадратна кула, копие на Александрийския фар. Част е от древна верига фарове и е играла важна роля в американската история.

Веднага след нея се пада Абу Мена. Относно него се носи легенда и тя е свързана със свети Мина, извикан на служба в римската армия и измъчван и посечен заради християнската си вяра. Камила, носеща неговите мощи спира точно на това място – Абу Мена, и отказва да продължи напред. След арабските завоевания мястото губи своята религиозна значимост, но копстака общност на Египет прави всичко възможно, за да възроди миналата слава на Абу Мена.

Продължавайки по средиземноморския бряг, следващото интересно място е арената на една от ключовите битки през Втората Световна война – Ал-Аламейн. Днес това място е осеяно с множество гробища и безброй тъжни спомени, останали сред кървавия сбъсък на фелдмаршал Ървин Ромел и британския генерал Бърнард Монтгомъри. Всеки октомври земите на Ал-Алмейн посрещат много посетители, дошли за ежегодните възпоменателни церемонии.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Египетското Средиземноморие