Местността на оазиса Сива е зелена точка сред обширната Западната египетска пустиня. Оазисът Сива е успял да съхрани духа на времето и традициите си. Земите му са дом на близо 23000 души, предимно етнически бербери, говорещи на различни наречия.

Независимо от малките си размери, Сива е успял да се извоюва име на сравнително голям туристически център. В оазисът Сива важат безкомпромисни правила - тук е изцяло забранена употребата на алкохол, а жените задължително са забрадени с традиционните си наметки, наричани милая. За чужденките също е препоръчително също да се покрият, за да не дразнят местното население. Онова, което основно ще хапнете тук, са фурмите.

Според една легенда през 525 г. пр. н. е. около 50 000 войници са загинали близо до оазиса по време на страшна пясъчна буря. Гръцкият историк Херодот разказва, че Камбис II, син на Кир Велики, изпратил в Египет 50000-хилядна армия, която да нападне оазиса Сива и да разруши оракулския храм Амон. Това било провокирано след отказа на жреците да признаят за законни претенциите на персийския цар върху Египет, а също така и поради предсказание за смъртта на Камбис.

Изморителен 7-дневен поход отвежда армията до някакъв оазис, които според историците бил град Харга, където събрали сили и продължават, но повече никой не видял армията на Камбис.

През 1969г., недалеч от оазиса Сива, археолози се натъкват на погребани под пясъка множество човешки останки, керамика, сребърни гривни, обици, бронзов кинжал и няколко остриета на стрели, за които се смята, че са именно от времето на Камбис.

Александър Македонски, малко след като през 332 г. пр.н.е. в делтата на Нил основал град Александрия, отишъл на поклонение в оазиса Сива при оракула на бог Амон, който бил почитан и от народите от Азия, гърците и македонците, отъждествявали Амон със Зевс.

На съвременната карта на туризма, оазисът Сива има стабилно място. В рамките на Сива има голям брой хотели и ресторанти, има интернет мрежа, а в перспектива Сива може да се сдобие и с летище.

Важна особеност е, че следите на цивилизацията не са потъпкали очарованието на оазиса. Той си и има колоритен пазар, от който могат да се закупят старинни сребърни предмети, редки бродирани платове, както и сплетени финикови кошници и керамичните съдове.

Сред забележителностите на оазиса Сива са постройките от XIII век в квартала Шали, джамията Сиди Сюлейман, и не на последно място туристическата атракция в Сива - Музеят на традиционната сиванска къща. Той е изграден от бивш канадски посланик, който пожелал да съхрани самобитната култура на това място.

Извън оазисът, но прилежащи към Сива, в една туристическа разходка може да се включат посещения на селището Агурми, храма на Оракула, храма на Амон, банята на Клеопатра и дори да се поплува в извора Фатнас. Това е обширен, обграден от палми басейн, намиращ се на остров в соленото езеро Сива. На 1,6 км от оазиса е Гебел ам-Маута, привличащата „Планина на мъртвите”. Погледната отгоре прилича на насечена пчелна пита от гробници от епохата на Птолемеите и римляните. Най-голямото плато с пясъчни дюни в света се намира именно тук и е известно като Голямото пясъчно море.

Оазисът Сива се свързва и с още една много интересна находка. Това е следа от човешки крак, чиято възраст от около 2 млн. години, я прави най-древната и може би най-важното откритие, правено някога от египетските учени.

Оазисът Сива не се пречупва пред силата на времето и пази голяма част от културните си традиции - запазено е старинното племенно управително тяло, състоящо се от 11 старейшини, наречени шейхове, действащи в качеството си на местен съвет. Оазисът Сива е красив със своите много финикови палми, буйна растителност, маслинови дървета и над 300 сладководни извори и потоци.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Оазис Сива