Оазисът Бахария се намира на 300 километра югозападно от Кайро. През 1999 г. започва етап на превръщането му в сензация, тъй като археолози случайно се натъкват на над 200 мумии, някои със златни маски, в четири гробници, всички от гръко-римската епоха.

Оазисът Бахария се е намирал на пътя, извървян от войниците на Александър Велики. Предполага се, че там трябва да има гигантски некропол с 10000 мъртъвци, истински рекорд в египтологията.

Оазисът Бахария е поел на територията си малки селца, като централното населено място е Баути. През гръко-римската епоха Бахария се славел като едно от най-зелените места на Египет, изпращало жито и вино към Долината на Нил.

Огромен некропол с богати погребения свидетелстват за население на оазиса до половин милион. Десет от мумиите са изложени в музей Шария ам-Матаф. Като цяло може да се твърди, че оазисът Бахария има богата колекция от исторически забележителности.

Храм на Амон-Ра и на Александър Велики, древните погребални тунели Карат ал-Фиреки или т.нар. Хребет на търговците на птици са част от богатствата на оазиса. Етнографски музей предлага за разглеждане колекция от фигури в естествен ръст на жителите на оазиса.

Онези, избрали да пътуват до оазиса Бахария, обикновено се насочват към топлите извори, повечето неподходящи за къпане. Но Бир ал-Габа прави изключение и удоволствието от неговото посещение се засилва и от примамливото разположение в евкалиптова горичка.

В заключение е удачно да се спомене и Римският форт край Бахария, който символизира вековете чуждо владичество, променили коренно живота на египтяните.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Оазис Бахария