Това, което спечелва известността на оазиса Бахария, е находката на мумии. За място, където да копаят, археолозите избират предполагаемо пустинно гробище на 6км от Бауити. Започват разкопки на четири места, които се оказват гробници, буквално претъпкани с мумифицирани тела.

Наричат тези земи Долината на мумиите. Принципа на погребване на телата е основан на семейното обвързване и в семейните гробници са открити 142 тела. Около тях са намерени скарабеи, огърлици, обеци от червен халцедон и сребърни гривни, охранявани от изображения на бога на плодородието Бес.

В Долината на мумиите през май 2000 г. е открита гробницата на Джед-Хенсо-Иуфанх. Той е владетел на Бахария от Двадесет и шестата династия, много добре познат на историци и археолози.

Следва успешното натъкване на още седем гробници в Долината на мумиите, в които са положени 100 мумии, някои със златни маски на лицата. Интересна е мумията на майка, държаща мумифицираното си дете на гърдите си.

Археолозите предполагат и очакват разкриването на около 10000 мумии, което водейки до процес на непрекъснати археологически акции, Долината на мъртвите е затворена за посещения. Но се обсъжда идеята това място да бъде превърнато в музей на открито.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Долината на мумиите