Една от туристическите забележителности в Западен Египет е т.нар. Бяла пустиня. Наречена е така заради наносите от варовик и подобни минерали, резултат от пясъчните бури.

Уникални каменни феномени, получени в резултат на продължителни и силни ерозионни процеси, карат местните бедуини да нарекат Бялата пустия „Уади Газар” или Долината на морковите, заради причудливия вид на скалните образувания, които са уникални и характерни за мястото. Жителите оприличават сюрреалистичните варовикови форми на скалите скулптури на камили, митологични създания, птици и фараони.

По време на посещение на Бялата пустиня не бива да се пропускат местните извори на Бялата пустиня. Като ярки представители на тази забележителност могат да бъдат изтъкнати Айн ас-Сарру, Бир Макфи и Айн ал-Ауди. Тези естествени минерални извори са отделени от малки хълмчета, образували се в резултат на срещата на навяващите пясъци с растителността около водата.

Уади Хеннес е онази северна част на Бялата пустиня, която има няколко непроучени руини, както и предполагаема гробница. Осеяли са древен търговски път, свързващ Фарафра със следващ оазис. Независимо, че се простира извън земите на Бялата пустиня, Кристалната планина изпълва с противоречия, идващи от формата й – уж планина, а оголена скала, но накрая изглежда така, все едно е изградена от кварцов кристал.

Бялата пустиня е място заредено с голямо количество тайнствена красота, която събужда желания за различни преживявания из нейните територии, та дори и идеята за сафари не би била лоша.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бялата пустиня