Фарафра или Ал-Фарафра е най-малкият оазис в Египет. Намира се в западната част на страната, в Либийската пустиня. Населението от около 4-5 хил. души, е съсредоточено в едно единственото село в оазиса Фарфара – Каср ал-Фарафра. Оазисът Фарафра е популярна местна туристическа дестинация, славеща се с покой и красиви гледки.

Историята на оазисът Фарфара започва още от времената на фараоните. За съжаление обаче паметници, запазени до днес, от този период не са се съхранили. Онова, което разказва за живота през онези години, са малкото останали надписи върху стела, намираща се в Долината на Нил. Дълго време път към това място е нямало, което до голяма степен е допринесло за съхраняване на уникалността и самобитната култура на оазиса Фарафра.

Каср ал-Фарафра е приютило градини с фурми, маслини и кайсии, както и традиционните за оазиса стари къщи. Погледнати на пръв поглед, плашат с външния си вид – едноетажни сгради без прозорци.

Това, което може да се сметне за разнообразие при посещение на оазиса Фарафра, е разглеждането на музея, посветен на най-известната личност по тези места. Това е художникът Бард Абдел Мохни, който е изпъстрил Музея на Бард със своите образци от селския живот. Музеят представлява обширна фантастична къща от пъстрени тухли. Изворите край Бир Ста също не бива да бъдат подминати, тъй като те се водят за другата забележителност на оазиса Фарафра.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Оазис Фарфара