Зелени ивици между пясъчни дюни е официалното лице на оазиса Дахла, който е най-атрактивният от оазисите в Западната пустиня. За негова „столица” се приема малкия град Мут, макар и не особено живописен и приветлив. Но това не пречи да бъде определен като приветлив и да предлага на своите посетители приятни хотели и приличен ресторант, както и като забележителност да счита своя басейн с гореща сяра Мут Талата.

Макар и не столица, средновековният град Ал-Каср е доста по-интересен. Улиците му са очертани от пръстенни стени и образуват доста интересна шарка. Част от районите на града в пустинята Дахла съществуват още от X век. Градът има и своята джамия, датираща от XII век. Специфични са портите с трегери от акациево дърво с издълбано име на собственика на дома, дата и стих от Корана.

Следваща точка от оазиса Дахла са гробниците Музауака от фараоновите времена. Състоят се от три гробници, като в третата са положени четири мумии.

Поемайки на запад, пътят отвежда до Дейр ал-Хаггар, представляващ реставриран храм от времената на римския император Нерон. В посока към оазиса Харга се намират малките селища Балат и Башанди с прекрасните стари центрове, но обречени на липса на елементарни условия, която липсва определя съдбата им да бъдат изоставяни.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Оазис Дахла