Оазисът Харга е най-големият от оазисите в Западната пустиня, заел площ от 200 км равна дива падина. Намира се в най-южната част на Египет, като площите му се използват главно за разработки на проекти за борба с пустинята, което сериозно влияе на живописта му. Но въпреки всичко в оазиса Харга са най-интересните археологически находки, а дюните наоколо му придават невероятен облик.

Главен град на оазиса Харга е Ал-Харга, който играе роля на административен център на губернията Нова долина. Вълнуващото място в този град е Археологическия музей, който е отворил врати, за да покаже колекция от намерени на място артефакти. Един от малкото оцелели паметници е храма Хибис от VI в.пр.Хр., който е посветен на троицата от Тива – Амон-Ра, Мут и Хонсу. Некрополът побира 263 гробници, като в някои добре запазени са останали картини предимно от Стария Завет. Срещу този храм се намират руините на храма-крепост Ан-Нудара, издигнат по заповед на Антоний Пий.

На север се разполага изключителният некропол Ал-Багауат – доказателство, че оазисите са ключови места по древните търговски пътища. Изпълнен е няколкостотин християнски гробници от периода IV-VI век. Зад некропола, на една скала в оазиса Харга, са кацнали руините на Дейр ал-Кашеф. Това е ранен християнски манастир, построен на кръстопътя на важни търговски пътища.

Не е само реклама, а самата истина - в оазиса Харга има изобилие на археологически паметници. Продължавайки списъка на забележителности се подреждат птолемейския храм Каср ал-Гуйета и римските доказателства от древността - храмовете Каср ай-Зайан и Каср ал-Душ.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Оазисът Харга