„Мостът към Горен Египет“ – така наричат Миня, поради стратегическото му местоположение в Среден Египет. Името на града произхожда от древноегипетското Мен-ат Куфу. Миня предлага спокойна атмосфера, лъхаща от приятен крайнилски град, изпъстрен с бижута с чудесна архитектура.

Сърцето на Миня тупти около площад Тахрир. Стари колониални къщи дело на италиански архитекти, издигнати за местните памукови магнати в ранните години на XX век са накацали около него. Независимо, че са позанемарени, от сградите не спира да струи особен чар. Тротоарите са изпълнени с маси и столове пред многобройните кафенета. В близост до реката, недалеч от Крайречна улица, се намира оживен уличен пазар на Миня.

Вярно е, че Миня няма с какво толкова да впечатли един турист, но същото не може да се твърди за околностите на града, изпълнени с най-различни забележителности. На около 5 км южно от града има необятно гробище, наричано от местните Завийет ам-Маиитин, или Мястото на мъртвите. Нарежда се сред най-големите в света и е приютило хиляди мавзолеи. Пръстени куполи отбелязват гробниците на мюсюлманите, а кръстове – на християните.

На около 15 км южно е местонахождението на скалните гробници Бени Хасан, изровени в камъка на източния бряг на Нил. Назовани са по името на арабско племе, обитавало някога региона, и датират от епохата на фараоните, или по-точно от периода на Средното царство.

Общо 339 на брой погребални камери принадлежат на различни благородници и областни управители, но за съжаление днес само 4 от тях могат да бъдат разгледани. Най-ранната от четирите е гробницата на Бакет, прочута със изображенията на борци в около 200 бойни пози.

Точно до нея на юг е гробницата на Кети, син на Бакет, където могат да бъдат разгледани изографисаните различни дейности и забавления от живота по онова време. Най-впечатляваща от квартета е гробницата на Хнумхотеп, живял около 1880 г.пр.Хр. Най-красиви от всички рисунки тук са изображенията на задната стена – с лов, риболов и хвърляне на примки за птици, с множество животни като хипопотами, крокодили и големи котки.

Спеос Артемидос е друга перла в короната на Миня. Представлява изсечен в скалите храм, строен от жената фараон Хетшепсут. Храмът е характерен с колоните си, горната част на които овенчава изсечената глава на богинята Хатхор.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа Миня и околности