Това, което помита славата на Египетската империя, може да се опише с няколко думи - отхвърляне с пренебрежение на старите богове, храмове и жрици на Карнак в Тива (Луксор). А този, който го извършва е достатъчно известен, за да се поми и днес - тийнейджърът фараон Аменхотеп IV.

Последиците - издигнат култ към Атен – слънчевият диск, като единствено божество, прекръстване на фараона на Ахенатен и основаване на нова столица – Ахетатен.

Амарна, известна и като Телл ал-Амарна, е част от този революционен град. Забележителностите й са разхвърляни върху доста обширна територия, като по време на обиколката се минава през Маллауи и малкия музей, събрал находките от района.

С невероятна скорост Ахенатен успява да изгради цял нов град с дворци, обществени сгради и голям храм на източния бряг на Нил. Но това, в което той влага толкова сили и енергия, амбиция и страст не просъществува за дълго време.

Амарна е столица на Египет за около 15 години, като е изоставена почти веднага след смъртта на фараона. Именно тогава жреците на Карнак успяват да си върнат властта и старите вярвания. Със страхотен замах и страст оскверняват храма и правят всичко възможно да изтрият всеки спомен за фараона еретик и неговата бунтовна религия. От Амарна остават само руини, като камъните от дворците и храмовете му са отнесени за други градежи. Това, което се е запазило до днес, са само избледняващи контури, очертани от ровове и ниски земни насипи, а всяка находка е положена и съхранявана в различни музеи. Колекциите се свеждат до две поредици от скални гробници, сечени в самата скала, във всеки от краищата на стария град.

За най-благодатни като материал от шестте северни гробници са тези на гробницата на Хуйя и гробницата на Мери-Ре I. Втората поредица от гробници са е събрана в две групи доста далеч на юг. От тях си струва да се разгледат гробницата на Маху, както и гробницата на Ай – най-впечатляващата в Амарна, където стенописите изобразяват сцени от дворцовия и уличния живот, включително картини на клюкарстващи съседи, войници и жрици на любовта. Всички погребални камери принадлежат на знатни и високопоставени хора. Мистерия и загадки обладават Амарна и мъчат египтологията, тъй като все още не е открит гроба на Ахенатен. Съществува вероятност това да е неидентифицирана гробница, наречена просто Царската гробница, скрита в долината на 5 км източно от реката. Стенописи и текстове в нея буквално са заличени от жреците на Амон, но оцелелите сцени са свързани с Мекетатен – дъщерята на Ахенатен и Нефертити.

Възможно е това да е била семейната гробница на фараоните и последен пристан на тази противоречива личност.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Амарна