За териториите на Среден Египет се знае, че са изключително плодородна територия, което пък от своя страна превръща едно от градчетата му в земеделски център.

Става дума за Асуит, който е най-големият град по тези земи, но и смятан за най-непривлекателен, разполагащ с няколко забележителности. Друго го прави интересен и познат из туристическите среди и това е факта, че е точка от пътя на Светото семейство, където то е имало най-дълъг престой. Затова и безброй поклонници се стичат към Асуит, за да участват в поклоненията, съществуващи там.

И при Асуит историята започва от времето на фараоните. Неоспоримо доказателство за това са седемнадесет гробници на египетски принцеси и местни владетели в Ал-Кусийа. По стените им могат да бъдат разгледани възхитително пресъздадените сцени от всекидневния живот.

Намерените тук находки са изложени в музея в централната част на Асуит. Историята разказва, че през XIX век Асуите е бил най-големият пазар за роби в цял Египет, предлагащ „стока” от Нубия и Судан.

Не може през тези земи да е преминало Светото семейство и това по никакъв начин да не е запечатано във времето. В негова чест са издигнати два манастира извън пределите на Асуит.

Манастирът на Девата е единият от тях е край пещерите на Дирунка и според легендите именно в него е било приютено семейството. Днес той побира 50000 поклонници, дошли да отбележат Богородичното угощение всеки август. Другият манастир около Асуит е Изгорелият манастир, който също е построен покрай светилище и в миналото вероятно е бил приют за семейството, а днес – сърцето на издигната черква.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Асуит