На 130 км южно от Асуит се намира друго китно земеделско градче от Среден Египет, в което многобройната християнска общност е толкова гостоприемна и мила, че на човек не му се тръгва от там, Сохаг дължи славата си на най-почитаните египетски манастира и на текстилната си фабрика, произвеждаща най-фините платове на Египет посредством технология, наследена още от времената на фараоните.

Тези перли, които носят на Сохаг слава, се намират на 10 км извън града. Може да не могат да се сравняват с манастирите на Асуит, но имат способността да събудят много повече емоции и чувства в посетителите.

Например Белият манастир, издигнат от варовик, прилича поразително на египетски храм. В дните на най-голямата си слава, манастирът е бил дом за над 2000 монаси. Освен това този манастир в Сохаг, всяка година около 14 юли, събира над хиляди пилигрими, които са се насочили към това място, за да отбележат празника на Шеноуда – светец от V век, основател на Белия манастир.

В близост до него се издига Червеният манастир, дължащ може би името си на червените тухли, от които е построен. И около неговият създател се носи интересна история – св.Бишой бил разкаял се разбойник, последовател на св.Шеноуда.

Днес вратите на Белия манастир освен за посетители и поклонници, са отворени и за младите хора, дошли да получат християнско образование в коптския манастир.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Сохаг