Уникално усещане и пренасяне в света на Древен Египет е онази част от визитката на Храма на Хатхор в историческия комплекс Дендера, което кара всеки посетител да се запъти смело към тези земи.

Храмът на Дендера е бил център на поклонение на Хатхор – богинята на любовта и небето, където са се провеждали култови празненства.

Храмът в Дендера се нарежда сред малкото уникално добре запазени паметници, благодарение на това, че е бил под пясък до средата на XIX век. Характеризира се с масивен каменен покрив, мрачни помещения и извисяващи се колони с капители във формата на главата на Хатхор. Храмът е бил реконструиран по времето на фараона от IV династия Хуфу.

Разхождайки се из историята тя ни разказва, че светилище на Хатхор е имало още от времето на Старото царство, но съществуващият днес храм в Дендера датира от гръко-римската епоха. В него гърците и римляните са втъкали умело посредством архитектура своето преклонение пред египетските богове, за да укрепят властта си.

От главният пилон на входа на храма в Дендера се преминава към Хипостилната зала. Тя е от I век пр.Хр. и е построена от римския владетел Тиберий с колони, завършващи с капители под формата на главата на Хатхор. На потонът на залата е изобразена звездна карта, включително и знаците на зодиака, небесната богиня Нут, както и много други божества.

Друга голяма зала отвежда към Зала на появяването, наречена така, защото именно в нея се е появила статуя на богинята по време на религиозни процесии. Най-свещената част от храма в Дендера е Светилището, в което се намират статуите на Хатхор и церемониална ладия, използвана по време на процесия по реката веднъж годишно. Около сърцето на храма са пръснати редица странични параклиси. На горния етаж се намира Залата на приношенията с илюстровани процесии по случай Нова година.

Храмът в Дендера е интересен и отвън. На задната му стена могат да бъдат видени обезобразени релефи на Клеопатра и сина й Цезарион. Интерес представлява и намиращият се в близост до храма римски Родилен дом, посветен на бог Хор.

“Лампите от Дендера” представляват три каменни релефа, изсечени по стените на една тайна крипта в храма Хатор, истинско предизвикателство за търсачите на тайни като Ерих фон Деникен например, независимо от факта, че за сериозните египтолози тези рисунки не представляват никаква мистерия и те успяват без затруднения да разчетат посланието им.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Дендера