Луксор е град в Горен Египет и административен център на мухафаза Луксор. Населението на града е предимно египтяни, като малка част от тях са копти.

Луксор е древна столица на египетските фараони. Това е мястото, където е бил древният град Тива и често може да бъде срещнат като „най-големият открит музей на света”. Забележителност в самият град Луксор са останките от храмовите комплекси Карнак и Луксор.

Храмът на царица Хатшепсут - единствената жена-фараон (името й е споменато в Библията, като майка осиновителка на Мойсей). Във визитната си картичка Луксор добавя и Долината на царете с изключително красиви гробници, Колосите на Мемнон и др.

Хиляди туристи от целия свят всяка година избират Луксор за своя ваканционна дестинация, за да се насладят на тези паметници на историята и архитектурата. Съвременната икономика на града е добре стимулирана от наличието на тези руини.

Луксор е идеалното място и за онези, които са решили да посетят Горен Египет. В Луксор е й крайната спирка на корабните пътешествия по река Нил. Крайречният булевард на Нил в Луксор е идеалното място за бягство от жегите.

В Луксор витае викторианска атмосфера, като представител е великолепният хотел Уинтър Палас. Той е построен през 80-те години на XIX век и е задоволявал високите изисквания на аристократите и кралските особи. Не може да не се споменат храма на Луксор и пътят на сфинксовете, Музеят на мумифицирането и музеят на Луксор, както и големия храмов комплекс Карнак.

Обиколката на Луксор може да е не изморителна, тъй като се предлага и един атрактивен начин за туристическа обиколка – с конски впряг.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Луксор