Трима богове – Амон, Мут и Хонсу, са почетени в Храмът Луксор. Това е голям древноегипетски храмов комплекс, намиращ се на източния бряг на река Нил, в град днес известен като Луксор, но в древността познат като Тива.

Храмът Луксор и почитан като най-силното въплъщение на архитектурните особености на Новото царство (XVI-XI век пр.н.е.). Отличава се с грандиозен замисъл, монументалност и голямо количество колони.

Храмът Луксор навява безвремие, в него царуват богатство на релефи и спокойствие. Най-голяма наслада от посещението на храма се добива вечер, когато осветлението придава още магнетизъм в атмосферата, витаеща между стените му.

От древни времена храмът винаги е бил в центъра на територията, на която е построен. За неговото изграждане заслугата е на Аменхотеп III, при който е отбелязан зенитът на древноегипетските мощ и влияние. Храмът Луксор дължи своето добро състояние защото е бил направен от пясък и защото селцето Луксор и издигнато направо около него.

Пътят на сфинксовете е начинът, по който може да се стигне до храма Луксор. Характерна негова особеност са сфинксовете, които спират пред гигантския първи пилон. Той, както и построените по-късно в добавка храмове, са дело на друг велик владетел на Египет – Рамзес II.

Именно той е изобразен на него, както и на други шест гигантски статуи – две в седнало положение и четири в стоящо положение. Зад пилона е ред на Големият двор на Рамзес II да бъде разгледан. Той е едно от нововъведенията, в единият ъгъл на което е издигната джамията на Абу ал-Хаггаг.

Интересно е да бъде посетен Луксор именно по време на празника в чест на Абу ал-Хаггаг, т.нар. „моулид”. Внимание задължително трябва да се обърне на 40 колони, образуващи т.нар. колонада на тържествени процесии, най-внушителната част от храма Луксор – Слънчевият двор, както и най-старата му част – „светая светих” централното светилище.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 9 гласували Храмът Луксор