Египет е страна, която държи много на своята история. А тя от своя страна има какво да покаже на света. Древни ритуали, фараонски епохи, изкуство на мумификацията. Водени от идеята да се съхрани за поколенията и покаже пред света е издигнат поредния музей в Луксор. Музеят на мумификацията просвещава всеки във всички подробности от тази тайнствена практика в древен Египет.

В този малък е изложена само една мумия – тази на Масахарти, който е бил висш жрец на Амон-Ра от XXI-та династия. Избрана е точно тя може би заради изключително доброто си състояние, като дори е с брада и коса. В колекцията на музея присъстват мумифицирани животни, но като цяло музеят на мумификацията е фокусиран върху оръдията и материалите, с които се обработват черепа и трупа, дори и съдовете, в които се поставяли извадените четири органа от тялото. Друга зала пък е посветена на самите вещества, с които се обработва подготвеното за мумифициране тяло.

Като цяло музеят на мумификацията не може да се похвали с много богата колекция и неговото посещение не би отнело много време, но си е доста ценен опит и незабравим спомен това, което той предлага като експонати.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Музей на мумификацията