Африка >> Египет >> Луксор >> Музеят на Луксор

Музеят на Луксор

Информация | Kарта
seen
2894
facebook

Разположен в горния край на Египет, за казват, че е "най-големият музей на открито". Прочут е с невероятно красивите си и зашеметяващи туристически атракции, изобилстват антични паметници и храмове.

Сред тези предизвикателства за туристите и ценност за египтяните се нарежда музеят на Луксор. Чистосърдечно той може да бъде определен за музеят с най-богата колекция от предмети, свързани с погребалните церемонии и обреди, както и със статуи, намерени край самия град. Антики в музея не липсват, разбира се далеч не толкова колкото в , но все пак и това допринася за доброто име сред музеите.

Пристъпили прага му през новото крило, открито през 2004 г., посетителите навлизат в света на великите фараони воини от Осемнадесетата и Деветнадесетата династии. Страничната на крилото зала съхранява статуя, която се предполага, че е на Рамзес I. Част от музея на Луксор е посветен на колекция от ценни находки, датиращи от различни епохи, като голяма атракция представлява колекцията от 16 статуи, открити при различни разкопки по случайност.

Сред тях е й гордостта на колекцията – 2,5 м високата статуя на строителя на Аменхотеп III. В музея на Луксор е отредено място и за двойната статуя на бога крокодил Собек, прегърнал покровителствено младия Аменхотеп III.

В музея на Луксор е разгърната и колекция, посветена на управлението на Аменхотеп IV – син и наследник на Аменхотеп III, преобърнал всичко при управлението си над Египет. Неговата статуя неподправено описва характерните му котешки очи, издължено лице и чувствени устни.

Музеят на Луксор, освен с колекциите си, е впечатляващ и с нещо друго. В него човек ще се натъкне на нещо много рядко срещано в Египет – чудесно осветени, естетически разположени и подробно описани и отбелязани експонати.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS