Колосите на Мемнон са две масивни каменни статуи на фараона Аменхотеп III, син на Хапу. Разположени са в Тиванския некропол, близо до днешния град Луксор и придават значимост на пътя към забележителностите по западния бряг, тъй като са единствените останки на един велик храм на Египет - погребален храм на Аменофис III.

Двете статуи-близнаци представят Аменхотеп III в седнало положение, с ръце, положени на коленете и поглед, насочен на изток, към реката и изгряващото слънце. отпред на трона, в краката му, са издълбани две по-малки фигури - на жена му Тий и на майка му Мутемувия, а страничните панели изобразяват бога на Нил Хапи. Чрез символите на Горен и Долен Египет (папирус и лотос, символи на "двете земи") е изобразено единството и целостта на обединен Египет.

За направата на Колосите на Мемнон е използван кварцит, донесен или от Гиза или от Гебел ел-Силсиле. Първоначалният замисъл за Колосите на Мемнон е бил те да стоят като пазители на входа на погребалния храм на Аменхотеп, тъй като големият храм е бил построен докато фараона още е бил жив, и тук е бил почитан като живият бог.

В тези дни храмовият комплекс е бил най-големият в Египет, докато тези на по-късните му съперници като Рамезеума на Рамзес II или Мединет Хабу на Рамзес III не са били по-големи, дори Храмът в Карнак от времето на Аменхотеп е бил по-малък.

Колосите на Мемнон са разположени на нивото на река Нил, като по тази причина са уязвими от годишните разливи на реката и са били изложени на постоянната разрушителна сила на прииждащата вода.

Колосите на Мемнон, обкръжени от вода, са пресъздадени в известната картина от 40-те години на 19 век на художника Дейвид Робъртс. Гръцкият историк и географ Страбон разказва за земетресение през 27 г. пр.н.е., което поваля и уврежда северния (десния) колос. Според легенда, в следствие на това увреждане, тази статуя на разсъмване започва да издава звуци като пеене или човешка реч.

Легендата за "Пеещите Колоси", вярването, че носят късмет и славата, че притежават пророческа сила се разпространява надлъж и шир и превръща Колосите на Мемнон в обект на непрестанни посещения, в това число и от някои римски императори.

Но император Септимии през 199 година заповядва реставрация на Колосите на Мемнон и това секва Мистериозните песни на полуразрушените колоси. Днес феноменът на "Пеещите колоси" се отдава на разширяването на кварцита под въздействие на първите слънчеви лъчи.

В Колосите на Мемнон гърците припознават Мемнон, син на Зората и цар на етиопците, който бива убит от Ахил по време на Троянска война, докато отправя поздрав към своята майка - Зората, при нейния изгрев.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Колосите на Мемнон