Мединет Хабу е най-добре запазеният паметник на Западния бряг, доста често подминаван от посетителите, устремили се към Долината на царете или към Рамасеум в Тива (Луксор). Пред очите се разкриват 7000 кв.км. украсени повърхности.

Според историята този комплекс е издигнат в чест на Рамзес III, който е и последният от великите фараони на Египет.

Именно той е изобразен на величествен пилон, с боздуган в едната ръка и стиснал костите на победените си врагове в другата. По време на своя апогей Мединет Хабу със сигурност е наподобявал град, ограден от стени и храмове, снабден с малки параклиси и помещения за спане на свещениците. Мединет Хабу се е водел административен център на областта.

Висок портал въвежда в територията на Мединет Хабу, издигнат и символизиращ победа в Близкия Изток. Представлява триетажна постройка в сирийски стил, като на най-горния етаж са покоите на царя, украсен с барелефи, изобразяващи гъвкави танцьорки. Навлиза се в голям двор и път до най-важния храм. Пред него са разположени Параклисите на божествените поклоннички – свързани със смъртта параклиси от Двадесет и петата династия.

Макар и подминавайки покрай други интересни част от Мединет Хабу, погледът все отива към пленителният храм на Рамзес III. Входен пилон отвежда към Първия двор, който е изрисуван с доста интересни сцени – Рамзес седнал върху отсечените глави на пленници, които много реалистично са превърнати във средновековни водоподливници с фантастични фигури.

По стените на двора са изобразени и писарите, които са броели отсечените глави и езици, както и безброй йероглифи и образи. Не бива да се пропуска да се разгледа Втория двор, както и Коронната зала, която е израз на някогашното величие. В Мединет Хабу се намират останките на царския дворец, както и зловонното черно „Свещено езеро”. То е служило за място за поклонение пред Озорос и все още се смята, че притежава магически свойства да дарява плодовитост на безплодните.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Мединет Хабу - Луксор