Цял Египет е изпъстрен с храмове и паметници, посветени на величието на фараоните, на величествените и царските особи, на аристократи, на могъществото и завоеванията им. Издигани са чудовищни постройки, коствали нечовешките усилия на работниците.

Египет днес може да разказва и показва на света и да завещава на своите поколения, благодарение на всички онези работници, дали всичко от себе си, за да сътворят това, което днес се изписва като архитектурно и историческо наследство.

Макар и не в такава степен, каквато им се полага, труда и майсторството на занаятчиите и майсторите, са запечатани в т.нар. Дейр ал-Медина. Именно тук са живели и са погребани работниците, свързани с построяването и украсяването на паметниците.

Извършените археологически разкопки в Дейр ал-Медина разкриват формата и структурата на жилищата на работниците, намерените хранителни останки говорят, че те са консумирали главно риба и зърнени храни, а понякога плодове, мед и месо.

Намерени са доказателства, че са си варели и са пиели бира. Много голяма част от познанията за бита им идват от намерените т.нар. остракони – глинен череп, по които са изписани сметки, сведения и лични напомняния. Посредством тях археолозите успяват да разберат в коя къща кой е живял, каква е била работата му, дори и колко е печелил. Дейр ал-Медина е мястото от цял Египет, където човек най-силно усеща присъствието на древните египтяни.

Точно край селото Дейр ал-Медина е сгушен некропол, в който гробовете са във формата на ограден със стени двор и с параклис, под който е разположен погребалната камера. Често срещано явление е над самия параклис да е издигната малка пирамида.

Най-близо до некропола на Дейр ал-Медина се намира гробницата на старши майстора Инхерхау, живял и творил по времето на Рамзес III и Рамзес IV. Друга интересна гробница е тази на Сенеджем, считан за „служител в Мястото на истината”, както и гробницата на Пешеду – друг служител в „Мястото на истината”, намиращо се в Долината на царете, където работели по-голяма част от жителите на Дейр ал-Медина.

Дейр ал-Медина заимства своето име от коптите християни и в превод означава „манастирски град”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Дейр ал-Медина - Луксор