Долината на цариците или Уади ел-Меликат е местност в Египет, избрано да бъдат погребвани жените на фараоните. Целта на тази долината е погребенията да са тайни и по този начин, също както и в Долината на царете, да се предотврати ограбването им от иманяри.

По времето на Древен Египет Долината на цариците е била известна като Та-Сет-Неферу, което означава място за децата на фараона, защото наред с цариците на Осемнадесета, Деветнадесета и Двадесета династии, тук са били погребвани и много принцове и принцеси, както и редица други влиятелни личности.

Долината на цариците се простира в южния край на некрополa на древна Тива и досега там са открити над 100 гробници, издълбани в скалите, въпреки че местните власти потулват местонахождението на някои веднага след откриването им. Погребенията в Долината на цариците датират и се отнасят към време към осемнадесета, деветнадесета или двадесета династии (1550-1070 г.пр.н.е.).

От всички открити гробници в Долината на цариците, три са на синовете на Рамзес III. Гробницата на Хаемуасет принадлежи на най-големия му син. Лесно се различава заради специфичната си прическа и може да бъде видян във всички стаи на гробница изобразен ту да следва баща си, ту сам, предлагащ дарове на седналия владетел на подземното царство Озирис.

Следва гробницата на Амонхерхепшеф, който се води за титулуван наследник на трона, умрял на 15 годишна възраст. По стените на неговата гробница отново е изобразен баща му Рамзес III, представящ сина си на боговете и пазителите на задгробния живот.

Най-силно впечатление прави гробницата на съпругата на Рамзес Велики, Нефертари, в която прекрасно са се запазили голям комплекс от полихромна фрескова живопис. Заради поразителната красота на гробницата, изхождайки от факта, че дишането увеличава влажността, която пък от своя страна е опасна за хоросана, броят на посетителите е ограничен и на всеки се позволява да седи не повече от 10 минути.

Служител съблюдава за реда в гробницата и не позволява да се докосва нищо в нея и да не се надвишават позволените 10 минути. Гробницата на Нефертари, любимата съпруга на фараона Рамзес III, е израз на безграничната му любов към съпругата му. Всяка повърхност вътре е украсена с ликовете на царицата.

Не липсват и ликовете на Озирис, Анубис, богинята на лова Нейт, както и Харсиезис и други. В погребалната камера таванът е астрономически – златни звезди на син фон, а саркофагът й е изработен от розов гранит.

Не толкова внушителна и красива, но все пак впечатляваща е и гробницата на Тити – съпруга на фараон от Двайсетата династия, която е семпла, но доста богато украсена.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Долината на цариците