Обезсмъртен в стихотворенията на английския поет Пърси Биш Шели, храма на Рамзес II – Рамесум, е уникален със своите четири каменни статуи, всички изобразяващи най-великият от всички владетели фараон, носил двойната корона на Египет цели 67 години.

В завършен вид храмът Рамесум се състои от централен главен храм, заобиколен от малки храмове, посветени на майка му Туя и съпругата му Нефертари, дворци, административни сгради и хранилища.

Усилия и средства не са пестени, защото заветната цел е била ясна – трябва да се изгради този най-велик от всички паметници храм. По късни династии посягат върху величието и използват от него материали, за да съградят свои собствени храмове. В ранната християнска епоха и християните слагат ръка върху Рамесум и изграждат там своя черква. Останалото в наши дни са само части от главния вход на Рамесума.

В най-вътрешната част на храма се намира най-свещеното място – Олтара, а най-вътрешната зала на Рамесум се изпълва от олтара на четирите божества. Така проектирана залата, тя представлява най-голямата забележителност на Рамесум. Всяка година на 22 февруари и 22 октомври първите лъчи на изгряващото слънце проникват по цялата дължина във вътрешността на храма, за да осветят задната стена на най-голямото светилище и на статуите на четирите седящи божества.

Издълбаната в скалата фасада на Рамесум представлява лицевата страна на подпора, пред която има четири колосални статуи на Рамзес. Над корниза е разположена редица от фигури на павиани, които са с вдигнати нагоре ръце в знак на почит към изгряващото слънце. Египтяните вярвали, че павианите помагали на бог Амон-Ра да победи тъмнината, поради което били смятани за свещени животни на победата на изгряващото слънце.

Колосална статуя на Рамзес в Рамесум днес е рухнала, но това не е попречило на египтолози да я изследват и да направят приблизителни изчисления, че е била висока около 6 етажа и да я определят не само като най-гигантската в Египет, но и може би като такава сред сътворените в човешката история.

Това, което я прави още по-поразителна, е материалът от който е направена – блоковете са взети от каменоломните в Асуан и са транспортирани около 240 км, за да бъдат пренесени до Рамесум.

В комплекса има и т.нар. „Астрономическа стая”, чийто таван бил покрит с небесен календар на съзвездията, с помощта на който са определяли точният момент за религиозни церемонии.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Рамесум - Луксор