Гробниците на благородниците са врата, която въвежда в един свят, разкриващ една по-човешка страна от лицето на Египет. Това са погребални камери, осеяли склоновете между Рамесума и Хатшепсут и принадлежат на хора извън царския двор като управители, кметове, преписвачи на ръкописи и т.н. Отворените за посещение гробници на благородници са около 40 и показват на посетителя не божествени изображения, а сцени от реалния живот, такъв какъвто е бил преди около 4500 години.

Една от интересните гробници е триото гробници на Рамосе. Той бил управител на Тива по време на царуването на Аменхотеп III и Ахенатен. Неговата гробница е по-голяма от останалите, като само една стена е украсена и на нея е изобразена погребалната церемония на Рамосе. Другите са богати на барелефи, които разкриват живота на благородника.

Гробниците на Хонсу са на 90 м на изток от тази на Рамосе. Хонсу бил съветник на Тутмос III и неговата гробница била покрита с пъстри барелефи, като и тук отново е изобразена погребалната процесия край пирамидална гробница.

За гробниците на Нахт египтолозите смятат, че датират от царуването на Аменхотеп III и откриват почерка на едни и същи майстори. В гробницата на този благородник е изобразен процес на производство на вино, както и един от най-известните образи от фараонското изкуство – три жени, свирещи съответно на лютня, арфа и духов инструмент.

За най-хубавите места в гробниците на благородниците се считат двете погребални камери на Сеннефер и Рехмире. Сеннефер бил старши чиновник при Аменхотеп II и много влюбен в жена си човек, за което свидетелстват над 40 изображения на двойката.

Колкото гробницата на Сеннефер внушава задушевност и уют, толкова тази на Рехмире излъчва претенциозност и бюрократичност. Той бил управител при Тутмос III и Аменхотеп II и неговата гробница на благородник е също толкова удивителна, колкото и тази на Сеннефер. По стените са изобразени сцени и рисунки, съответстващи на периода, в който Египет се е разраствал и всичко в него е процъфтявало.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Гробниците на благородниците