Една от атракциите на Западното крайбрежие е храмът на единствената жена фараон, управлява Египет. Това е храмът на Хатшепсут и може да се похвали с превъзходно местоположение – многобройни обширни тераси се съединяват с варовикови скали в подножието на хълма Тебан.

Храмът на Хатшепсут е сред най-добре проектираните структури в Египет. Погребалният храм на Хатшепсут е истински архитектурен шедьовър, построен в Деир ел-Бахри („Северен манастир”) – комплекс от древноегипетски гробници, разположен в близост до Луксор.

Мистиката на храма на Хатшепсут до голяма степен е свързан със загадъчността на самата фараонка. Тя, като дъщеря на Тутмос I, е омъжена за своя полубрат и наследник на трона. След смъртта на съпруга й, тя узурпира трона и се провъзгласява за фараон, пренебрегвайки доведения си син Тутмос III.

Хатшепсут управлява Египет до смъртта си, която според някой не е естествена, а по намеса на Тутмос III, който нямал търпение да чака повече. Лично той опустошава храмът на Хатшепсут от чиста злоба.

През XIX век при археологически разкопки храмът е открит и е представлявал руини, а днешният си вид дължи на полско-английски екип извършил реконструкцията му.

Единствената успешно пресъздадена част от него е сърцевината му, докато от всичко останало лъха модернистичния стил. Липсват пътеката със сфинксове и монументалният входен пилон. Вътрешният двор е равна пустош и от него започва рампа. Спускайки се по нея е добре да се разгледа Долната колонада, изобразяваща птици и риби, улавяни в мрежи, и пренасянето на обелиските на царицата от каменоломните в Асуан до Карнак.

Втората колонада изобразява божественото раждане на царицата с цел да се изтъкне правото й да управлява. Из храма на Хатшепсут също така има много изображения на царицата с прилежащите за един фараон регалии, дори и царската изкуствена брада, за да се легитимира статута й на владетел.

Интересни за разглеждане са и малкият храм на Хатхор, пълен с колони с капители във формите на отличителните белези на богинята крава, както и храма на Амун, намиращ се на третата и най-горна тераса.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Храмът на Хатшепсут