Сети I е един от царете на Египет и негово управление често бива оприличавано на апогей. Сред знаменитите негови дейности се нареждат възстановяването на реда в империята след царуването на Амарнските царе, привличането на Кипър и Месопотамия към територията на Египет, както и много други военни успехи и отличия в областта на изкуството.

Египет е видял какви ли не царе – подлата Хатшепсут, самовлюбеният наследник на Рамзес II, та се стигне и до Сети I. Всеки един от тях е издигнал свой храм, в който запечатва величието си, но този на Сети I, заедно със самата слава на собственика му, постепенно залязват и днес храмът на Сети е сред по-малко посещаваните забележителности в местността.

Гробницата на Сети I е може би най-величествената погребална камера в цялата долина на царете. Храмът се слави с някой от красивите стенописи. Пилоните и вътрешният двор за съжаление са напълно унищожение и това до голяма степен намалява значимостта и мащабността на храма на Сети I.

Историята нашепва, че той е бил посветен на Амун, като първоначално замисълът е бил да служи за преклонение пред царя, както и за склад за военните плячки на царя. Барелефните украшения по стените на храма на Сети I са особено елегантни и са безспорно доказателство за изкуството на Новото египетски царство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Храм на Сети І