Есна, наричан от древните египтяни Иснут или Та-сенет, е египетски град, разположен по западното крайбрежие на река Нил, на 55 км южно от Луксор, област Кена.

Градът дължи славата си на своите културни забележителности от времето на древноегипетската цивилизация. Гръцкото наименование на града Латополис в превод означава нилска риба, която е най-голямата от всички 52 вида, обитаващи Нил.

Не може да си тръгнеш от Есна без да си посетил две места - оживеният туристически пазар и храмът на Есна. Пазарът включва няколко улици и може да бъде посетен дори и през нощта. Той свързва храма и реката и си е истинско предизвикателство да преминеш през неговите сергии. Продавачи предлагат тънки шалчета и ръчно изплетени кошници, които са като емблема за местността. Всяка събота на това място се провежда и оживен пазар на камили.

Храмът на Есна е отчасти разкопан и се намира на 200 метра от река Нил, на 9 м под равнището на улицата. Издигнат е по времето на птолемейската и римската епохи и негови покровителските божества са тройцата – Хнум – бог с глава на овен, почитан като създател на човечеството посредством грънчарско колело с глина от река Нил, Нейт – богиня на войната, лова и тъкането и техния потомък – Хак.

Храмът на Есна е от серията последни велики паметници, които са издигнати в Египет. Изработен от червена седиментна скала и е имал изключителна архитектура. Порталът му включва 6 колони, които са с различават една от друга по украсата си.

Днес от него е останала само колонната зала, която е дело на римския император Клавдий и датира от III в. Двадесет и четири колони във формата на лотос крепят покрива на залата, а таванът е от астрономически тип. По някои стени има изписани химни, посветени на Хнум, посредством йероглифи ту във формата на овни, ту във формата на крокодили.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Есна