Есна

Информация | Kарта
seen
3081
facebook

Есна, наричан от древните египтяни Иснут или Та-сенет, е египетски град, разположен по западното крайбрежие на река Нил, на 55 км южно от , област Кена.

Градът дължи славата си на своите културни забележителности от времето на древноегипетската цивилизация. Гръцкото наименование на града Латополис в превод означава нилска риба, която е най-голямата от всички 52 вида, обитаващи Нил.

Не може да си тръгнеш от Есна без да си посетил две места - оживеният туристически пазар и храмът на Есна. Пазарът включва няколко улици и може да бъде посетен дори и през нощта. Той свързва храма и реката и си е истинско предизвикателство да преминеш през неговите сергии. Продавачи предлагат тънки шалчета и ръчно изплетени кошници, които са като емблема за местността. Всяка събота на това място се провежда и оживен пазар на камили.

Храмът на Есна е отчасти разкопан и се намира на 200 метра от река Нил, на 9 м под равнището на улицата. Издигнат е по времето на птолемейската и римската епохи и негови покровителските божества са тройцата – Хнум – бог с глава на овен, почитан като създател на човечеството посредством грънчарско колело с глина от река Нил, Нейт – богиня на войната, лова и тъкането и техния потомък – Хак.

Храмът на Есна е от серията последни велики паметници, които са издигнати в Египет. Изработен от червена седиментна скала и е имал изключителна архитектура. Порталът му включва 6 колони, които са с различават една от друга по украсата си.

Днес от него е останала само колонната зала, която е дело на римския император Клавдий и датира от III в. Двадесет и четири колони във формата на лотос крепят покрива на залата, а таванът е от астрономически тип. По някои стени има изписани химни, посветени на Хнум, посредством йероглифи ту във формата на овни, ту във формата на крокодили.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS