На около 50 километра от Асуан се намира и храма Ком Омбо, наречен на Бога на Крокодилите – Собек, и бога на Соколите – Херу-Ур. Ком Омбо заема мястото на древния град Па-Себек или т.нар. владението на Собек, представляващ център, издигнат в култ на бога-крокодил Собек. Днес следи от град Ком Омбо няма, но има едно нещо, което си заслужава да се види и то е на брега на реката – храмът Ком Омбо.

Храмът Ком Омбо възниква в епохата след фараоните, като основите му са положени от Птолемей VI около 180-145 г.пр.Хр., а римската епоха е времето на неговото окончателно завършване. Характерна особеност на храма Ком Омбо е неговата симетрия спрямо главната си ос, като от двете страни на входния пилон са издигнати статуите на боговете.

Това, което е оцеляло до днес от храма Ком Омбо е една колонна зала с осем колони с лотосови капители. Отстрани е разположен параклисът на Хатхор, който е посветен на съпругата на бог Хор. Днес в него могат да бъдат видени експозиции на мумифицирани крокодили. Една част от храма е отделена на кладенец и басейн, където едно време вероятно са отглеждани крокодилите.

Първоначално крокодилът е считан за демон, плашещ народа по река Нил. Обожествяването му започнало, като опит за укротяване на крокодилите, за да се намали опасността от тях.

В последствие Собек станал дори символ на плодородието по земите на Нил. Така получил двойствен статус. Свирепостта на крокодилите в позитивна светлина.

Това, което предизвика интерес тук е мумифицираните крокодили, положени в стъклени витрини. Допълнение на обожествяването на крокодила и култа към него.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Храмът Ком Омбо