Асуан

Информация | Kарта
seen
3940
facebook

За някой може би Асуан е просто кратка нощна спирка по маршрута за . Но истината е, че два-три дни си заслужават да бъдат прекарани тук, където на едно място са събрани оживен уличен пазар, райски речни острови и смайващи фараонски забележителности.

Асуан е разположен на Първия катаракт, който е един от шестте нилски бързея, на място невъзможно за преминаване с лодка. Асуан е граничен град, входът за Африка. Географското му положение е толкова благоприятно и в миналото е способствало доста за неговото процъфтяване.

Водните плавателни съдове са спирали в Асуан и през вековете градът се развива като процъфтяващ търговски пункт. Така се ражда и името му – коптите го наричат „Суан”, което означава „търговия”, което арабите превръщат в Асуан.

Градът играе роля и на важен военен гарнизон и това трае до втората половина на XIX век. Горе-долу по това време Асуан излиза на туристическата карта и започва да се популяризира сред богатите европейци като зимен курорт, а сухият му и горещ климат е все по-предпочитан заради лечебните си свойства.

Археологът Гастон Масперо не одобрява потока от чужденци в Асуан, тъй като според него това е предпоставка Асуан да се превърне в копие на френската Ривиера. И се оказва прав.

Започва ново строителство и началото му е белязано от изграждането на най-красивия и живописен крайречен панорамен път - Нилския крайбрежен булевард, с цел осигуряване на пристанище за пристигащите параходи.

На определено разстояние по суша се намира пазарът Шариа ел-Сук – неповторима комбинация от арки цветове и омайни ухания. В края на булеварда се намира Делничната градина, която представлява спокоен открит парк, кацнал на невисок хълм.

Следва едно от бижутата на ранната епоха на туризма – хотел Олд Катаракт. Открит е през 1899 г. и представлява голяма розова сграда с мавритански интериор, с широки коридори и най-невероятната всекидневна.

Построен е на стръмна оголена скала и е предлага неповторима гледка от старата си дървена тераса, подходяща за вечерното питие. В списъка му с гости могат да бъдат срещнати имена като Франсоа Митеран, Уинстън Чърчил, Джими Картър, принц Чарлз и принцеса Даяна, както и неповторимата Агата Кристи, написла част от романа си „Смърт край Нил” именно по време на престой в Асуан.

В Асуан през 1997 година врати отваря едно от последните попълнения на Асуанската културна карта - Нубийския музей. Откривате му е израз на желанието да се почете културата на местното население в региона, която преминава през почти смъртоносен удар при издигането на Високата стена през 1960 г.

Южно от музея се намира Нубийскта къща – заведение, което разкрива гледка към реката и Първия Катаракт, и чудесно място за вечерен аперитив. Надолу от музея в Асуан се намира голямото Фатимидско гробище, което е погребален парк с множество малки мавзолеи от IX век.

Една от най-интересните гледки в Асуан е Недовършеният обелиск – грамаден обелиск, дълъг почти 42 метра, по предположения предназначен за Карнак. Асуанският музей е непретенциозен музей, който е предоставил най-ценните си артефакти на Нубийския музей. Той е известен с това, че първоначално е бил дом на английския архитект на Асуанската стена Уилям Уилкокс. За същинска атракция на Асуан се счита реката.

Превъзходен начин за отмора е посещението на островите Елефантина или Кичънър. В Асуан се намира първият водопад на Нил. След водопадът се намира остров Елефантин, за който се смята, че името му идва от търговията със слонова кост в миналото или от формата му, която прилича на бивна на слон.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS