Романтика в пълна хармония с воден пейзаж – това е комплекс от храмове, посветени на богинята Изида, носещ името Филе. За да се стигне до него е необходима лодка, а това от своя страна си е едно незабравимо изживяване. Малка флотилия, закотвена на кея в Шелал, осигурява превоз на желаещите да посетят храма Филе. Филе придобива слава и значимост по времето на птолемейската династия и като главен култов център на богинята Изида привлича поклонници от цялото Средиземноморие. Именно мащабите на този култ спасяват Филе по време на християнската ера.

След закриването на храма през 550 г.сл.Хр., християните преобразяват главната колона в параклис и издигат черкви на острова, от които нито една не е запазена до днес. В голям заден двор, ограден от дълги колонади, се намира поредица от разрушени храмове, като най-забележителна сред тях е храмът на Ареснуфис. Главната атракция на Филе е храмът на Изида. Първият му пилон е издигнат от Птолемей XII.

Стените на коридора между колоната са изрисувани с надписи, които са наследство от Наполеоновите войски. Зад входния пилон има вътрешен двор, вляво от който е разположен Домът на раждането – тук фараоните получавали легитимността си като земни потомци на Хор посредством участие в ритуалите на божественото раждане.

На една от стените и изрисувана сцена, която разказва за раждането на Хор от майка му Изида в едно блато. За огромно съжаление днес върху тази картина по-скоро стои белега на опустошението, оставен от християнски иконоборци, отколкото символиката на митологията. Интерес представлява и олтарът, който съдържа каменен пиедестал посветен на Птолемей III и съпругата му Береника.

Сред другите перли в короната на Филе се нареждат малкият храм на Хатхор, както и най-известният паметник на Филе – Павилион на Траян. Слава Филе трупа и като домакин на пищно шоу със светлинни и звукови ефекти.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Филе