Езерото Насър е голямо изкуствено езеро в Южен Египет и Северен Судан, с брегове от пясъчни дюни и тук-таме гранитни канари. По-точно езерото Насър онази част, която се намира на египетска територия, докато суданците предпочитат да наричат своята част езеро Нубия.

Насър е създадено като резултат от изграждането на Асуанската язовирна стена (Високата стена) между 1892 и 1902 г. от британския инженер Уилям Уилкокс. Египетското име на езерото е дадено в чест на египетския президент Гамал Абдел Насър, който е вдъхновител и главен организатор на спорния проект на Асуанския язовир („Високата стена“).

С изграждането на езерото Насър Египет успява да се справи с проблемите, които идват от ежегодните наводнения по долината на Нил, като едновременно с това си набавя и необходимите водните ресурси за култивиране на части от пустинята.

От друга страна обаче изграждането на езерото Насър води до екологични и демографски трудности, както и проблеми, свързани с опазването на културното наследство в региона. Под водите на изкуствената маса остават множество ценни археологически обекти.

Най-важните са преместени с усърдие блок по блок, и разположени на нови терени. Сред тях е и най-известният обект - храмът Абу Симбел. Около езерото Насър има останали паметници, които не са потопени в неговите води и това са храмът на Дака, храмът Амада и Каср Ибрим.

Териториите, залети от водите на езерото Насър, са били населявани от нубийския етнос, като впоследствие много хора са били изселени в Судан или Египет. До днес съществуват проблеми с интеграцията на това население. От екологична гледна точка изграждането на езерото Насър води до ерозирането на някои земи по делтата на Нил.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Езерото Насър