В класацията на най-известни паметници след Пирамидите и Сфинкса, построен от най-могъщият египетски фараон Рамзес II, Абу Симбел поставя границата на Египетското царство и показва могъществото на царете на всекиго. Днес Абу Симбел не е изгубил и част от дарбата си да вдъхва страхопочитание.

Макар и символизиращ повече възхвала на своя създател, построил Абу Симбел, за да подчертае божествения си статут, храмът е издигнат в чест на боговете Ра, Амон и Птах.

Абу Симбел е част от Нубийските паметници, които са включени в списъка на ЮНЕСКО. Той е издигнат през XIII в.пр.Хр. и е построен, за да сплашва Нубийските съседи.

Храмовете са били премествани, поради създаването на изкуственото езеро Насър. Сред оцелелите части на Абу Симбел са високите 21 метра четири статуи на Рамзес, които се водят и за най-големите оцелели статуи на цял Египет.

Из краката на статуите са издигнати други малки на пленници – азиатци и африканци, символизиращи враговете на Египет. От двете страни на краката пък са разположени малки статуи на майката на Рамзес Туя, съпругата му Нефертари и на някой от техните деца. Между тези високи статуи се извисява фигурата на бога на слънцето Ра с глава на сокол.

Впечатляващото на Абу Симбел е неговото заровено местоположение – заровен е на 60 м вътре в скала и не може да се похвали с зашеметяваща структура.

Като цяло обаче интериорът му е много по-внушителен – още осем статуи на Рамзес, таван, украсен с лешояди с образа на Озирис, както и красиви барелефи, изобразяващи битки на фараона. Не могат да се подминат лесно и фризовете, като например тези с маймуни павиани, които се прекланят пред слънцето.

Историята се повтаря и с храма на Нефертари, който макар и в чест на красивата му съпруга, популяризира отново егоцентричността на Размес. Храмът на Хатхор е издигнат, за да възхвали божеството, което най-тясно се свързва със сана на царицата в Древен Египет.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Абу Симбел - Египет