Червено море е вътрешно море на Индийския океан, простиращо се между Азия и Африка в тектонска падина. На юг Червено море се свързва с Индийски океан, а на север се намират Синайският полуостров, заливът Акаба и Суецкият канал. Червено море е дълго около 2350 километра и широко 350 километра. Най-голямата измерена дълбочина е 2 500 метра в централните части на общата му площ 450 000 кв. км.

Особеност на Червено море е фактът, че в него не се влива нито една река. Затова водата на Червено море е кристално чиста. Климатът по бреговете му е сух и топъл, а температурата на въздуха в най-студения период е около 20-25 градуса, като август не превишава 35-40 градуса.

От геоложка гледна точка, Червено море се намира в рифовата зона на границата между Африканската и Арабската литосферни плочи. Червено море е младо море, чието образуването е започнало преди около 40 милиона години, когато се образува Източноафриканския разлом. Африканската литосферна плоча се отделя от Арабската и между тях в земната кора се образува котловина, която постепенно се запълва с морска вода.

В миналото египтяните са наричат Червено море по същия начин като Средиземно море - „Уаджи-оирит“ („Голямото зелено“), а по време на епохата на Рамзес III то било обозначено с името „море Коди“.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Червено море