Сгушени в пустеещи възвишения на Арабската пустиня сред пейзаж от стръмни скали, това са може би най-старите манастири в света. До тях може да се стигне само с организирана екскурзия в Кайро или Хургада.

За игуменът на манастира „Свети Антоний” се разказва, че станал монах на 18-годишна възраст. По това време той пътувал с керван в Арабската пустиня и отседнал в една уединена пещера, където доживява до 105 години. На последователите си той забранил да стоят близо до пещерата, което ги принудило те да се установят в подножието на хълма.

Така се поставят основите на селище, което допринесло до създаването на „Св.Антоний”. Кули близнаци с две арки помежду им красят входа на манастира, като по върховете им се издигат кръстове. Известно време манастирът седи празен докато през 1971 г. коптският папа на християните – Шенуда III, не разпорежда всички манастири в Египет да претърпят ренесанс.

Това привлича още нови монаси, които се заемат с грижата за религиозния дом. Най-старата постройка е черквата „Св.Антоний”, която е издигната над гроба на светеца. Тя е побрала внушителен брой коптски стенописи в Египет, красиво реставрирани през XX век.

От манастира 1185 стъпала изправят посетителя пред предизвикателстовото да стигнат до пещерата зад манастира „Св.Антоний”. Вътре в нея има малък параклис с олтар, но всъщност атракцията са средновековните графити по стените.

По-отдалечен и по-малък е другият древен манастир „Св.Павел”. Издигнат е в и около пещерата, където анахоритът Павел е живял 90 години през III-IV век. Светията се отървава от светското общество на 16-годишна възраст, защото е бил достатъчно отвратен оп инквизициите на римляните. Отдава се на монашески живот и когато, над деветдесетгодишен среща смъртта, именно Св.Антоний изминал дълъг път, за да го погребе.

В черквата „Св.Павел” са пръснати голям брой олтари, разклонени канделабри и икони. Мощите на светеца се предполага, че са положени в саркофаг, който също се намира в тази черква. Тук се съхраняват и щраусови яйца, заради убежденията на монасите, че те символизират възкръсването на Христос.

Другата черква на манастира е „Св.Михаил”, в която има нарисувана от Св.Лука икона на Дева Мария. Интересно специално съоръжение седи извън пределите на манастира, което монасите са използвали в напрегнати времена, за да прехвърля гостите и провизиите.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Манастирите Св. Антоний и Св. Павел