Южен Синай наричат онази планинска и оградена от плажове част на Синай. Представлява огромна, назъбена и ръждива планинска шир.

Това, което държи Синай на туристическата карта, са плажовете му. Но все пак и вътрешността има какво да предложи като емоции и преживявания – организирани сафарита разнообразяват и зареждат с адреналин туристите. Но не е лош вариант и да се обследва района пеша.

Първа спирка из обиколката на Южен Синай е селото Св.Екатерина, намиращо се в близост до манастира със същото име, попадащо в защитената област „Св.Екатерина” – планински парк, създаден с министерски декрет през 1996 г.

На площ от около 4350 кв.км. са разположени уникална пустинна екосистема, невероятен пейзаж и множество исторически забележителности. Един от маршрутите, излизащи от парка, отвежда до Уади Арбаин и обхваща Мойсеевата скала, за която се разказва, че бликва вода от 12-те пукнатини, получени при удара на Мойсей по нея. Местният племенен вожд Шейх Муса е точния човек, който може да уреди авантюристична разходка в селото ал-Мигла. Друга екскурзия, която си струва да бъде организирана, е тази до Синята долина, която дължи името си на белгийския пейзажист Жан Вераме. Той оцветява всички големи камъни в долината в син цвят като символ на мира и създава една наистина сюрреалистична картина. Една друга долина също има с какво да впечатли – Уади Фейран. Виещата й, оградена отвсякъде форма, е осеяна с палмови дървета.

Ако маршрутът на обиколката на Южен Синай продължи на запад, то неизменно пътят ще мине покрай останки на фараонски храм при планината Серабит ал-Кадим. Храмът датира от времето на Дванайсетата династия и е издигнат в чест на богинята Хатхор.

До него се намира светилище, посветено на бога-сокол Сопду, носещо белезите на Новото египетско царство. По надписите по него са разчетени имената на неговите благодетели, сред които са Тутмос III и Хатшепсут.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Южен Синай