Снайският манастир „Света Катерина“ е построен в подножието на Синайската планина в Египет от император Юстиниан I между 527 и 565 г.

Тази планина е почитана еднакво както от евреи, християни и мюсюлмани като мястото, където Мойсей получава 10-те Божи заповеди. Това е вероятно най-старият в историята манастир, който никога не е преустановявал изпълнението на религиозните служби и е действащ и в наши дни.

Според преданията тук Мойсей вижда горящия храст, божий знак и известие, че е избран за пророк. Обявен е от ЮНЕСКО за обект от списъка на световното наследство.

Манастирът „Св.Екатерина” разполага с библиотеката с най-голямата колекция на ръкописи след Ватиканската библиотека, както може да се похвали и с над 2000 икони.

Преди да бъде изграден манастирът „Св.Екатерина” на това място се е издигал параклис, създаден през IV век от импереатрица Елена. Тъй като мястото става пристан за много поклонници, Юстиниан издига укрепен манастир за защита на монасите и поклонниците от нападатели.

Изминават доста години преди манастирът да бъде посветен на раннохристиянската светица Св.Екатерина, която е обявена за великомъченица през IV век. Разпъват я на колело, което се разпада след като тя го докосва, поради което е обезглавяват.

Легенда разказва, че ангели отнясят тялото й и го скриват, за да бъде намерено непокътнато шест века по-късно от монаси на съседния на връх Маунт Синай.

Единственото здание от манастира, което е отворено за посещения, е Базиликата на Преображението или черквата на „Св.Екатерина”. Заслужава си да бъде посетена заради разкошните икони, подредени в предверието на храма.

Библиотеката на манастира „Св.Екатерина” разполага с втората по важност сбирка от религиозни ръкописи. Тя е строго охранявана, тъй като представляват много ценни документи, а именно един от най-редките ръкописи – Синайският кодекс, изчезва след като германски учен го заема. Днес този документ е притежание на Британската библиотека.

Задължително трябва да се посети Кладенеса на Мойсей, който отбелязва мястото, където родоначалникът среща своята бъдеща съпруга Сефора. Наблизо е и присадения храст, ограден от дървена решетка, който се счита на първоначалния Горящ храст. Уникалността на манастира се подсилва и от издигнатата джамия срещу входа на базиликата. Построена е за един бедуин, работещ за монасите. Смята се, че тя е била тази, която е възпряла монасите да бъдат нападани от мюсюлманите.

Доста стресираща част от манастира „Св.Екатерина” е Костницата – място, осеяно от черепи и разнородни кости, както и облечен в роба скелет на Стефан, който бил пазач на пътеката „Маунт Синай”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Манастирът Св. Екатерина