Първото нещо, с което се свързва Синайската планина, е библейският разказ за Мойсей. Библейският Маунт Хореб е мястото, където той прекарва 40 дни преди да получи 10-те Божи заповеди.

Някой историци и археолози оспорват дали това е мястото наистина, но ордите от поклонници почитат и приемат само планината Синай. Арабското име на Синайската планина означава точно това - "Мойсеева планина".

Със своите 2642 м тя е втората по височина планина на Синайския полуостров. С две основни цели се насочват хората към планината Синай и то не само религиозни – след поклонение, те остават, за да се насладят на изгрева от върха на Маунт Синай. Планината е силно скалиста, като скалната маса е от алкален гранит. Впечатление правят различните по форма и размери скални урви и зъбери, което е доказателство, че те са се образували на различна дълбочина.

До самата планина има два пътя. Единият е т.нар. „стъпала на проклятието”, за които се носи легенда, че са изсечени от разкаял се монах. По него могат да бъдат разгледани „Портата на изповедта”, а после маршрута продължава по Камилската пътека.

Бедуини с камили са осеяли пътя по маршрута, за да окажат помощ на всеки запътил се към планината Синай посетител. Пресечената точка на Камилската пътека и „Стъпалата на покаянието” е т.нар. точка „Басейна на Илия” – планинска котловина, в която според Библията Господ говори с Илия, който се крие от жената на юдейския цар Ахав Йезавел.

След тази точка заветната цел е постигната – върха на планината Синай. Там се намира ортодоксалната черква „Св.Троица”, издигната през 1934 г. Богата е на красиви богослужебни принадлежности и стенописи, както и малка джамия. Върхът на Маунт Синай предлага невероятно гледка и панорама на целия южен Синай.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласували Планината Синай