Вис е див,ветровит и красив далматински остров, разположен на 45 км от материка и на 8 км от Хвар. 90-те кв.км площ включват остри скали и уединени заливчета, варовикови хълмове и плодородни долини.

До 1989 г. остров Вис не е присъствал на туристическата карта на Европа, тъй като е бил приспособен за база на югославската армия. Това е помогнало на остров Вис да съхрани традиционната си култура и поминък, както и да предотврати раждането на големи туристически конгломерати.

На североизточния бряг на остров Вис се намира едноименния град Вис, който е определен за най-старото селище на Адриатила, тъй като по тези земи са открити следи от човешко присъствие още от 3000 г.пр.Хр. По-късно остров Вис се превръща в колония на гърците от Сицилия. Като доказателство за този период от историята на острова служат запазените римски и гръцки старини, както и няколко красиви вили и църкви от XVI-XVII век - например църквата "Св. Кипрян".

Историческа забележителност на остров Вис е и рибарското селце Комижа, което датира от XVII век и зорко пази своите ренесансова цитадела и манастир. Комижа може да бъде открито сгушено в дълбок пясъчен залив. Пейзажът е като картина - привлекателно струпани къщи около малко пристанище в подножието на най-високия хълм на Вис - Хум.

Освен красива природа и непокътнато културно наследство, остров Вис е синоним и на хубави плажове, отлични условия за парапланеризъм и гмуркане. Човек не бива да подценява очарованието нито на плажа Заглав, нито на красивите малки заливи Увала Стончица и Увала Стинива.

Задължителни точки от туристически маршрут за разходка из Вис са археологическият музей, изумрудено зелената пещера край залива Рукавац - Зелена Шпиля, синята пещера на остров Бишево, както и скалата Градац.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Вис