За остров Корчула се знае, че е един от най-интересните острови в Адриатика. Но освен това името му се свързва и с твърдението, че това е рождено място на известния мореплавател Марко Поло. Хърватският остров Корчула освен това е и един от най-шумните острови. В миналото, заради гъстите си черни борове, е носил името Черна Корчула. Корчула е известен със своето вино и маслиново олио. Островът дължи част от славата си на исторически събития, чиято тайна град Корчула - град на кули и стени. Корчула може с покой да се опише като остров на бойни танци и далматинска клапа, който през лятото е изпълнен с традиции и най-луди модерни забави.

Сърцето на остров Корчула тупти в неговия исторически, културен и административен център – град Корчула. Изключителната си популярност градът, респективно островът, дължи на старата си част, която е запазила много исторически сгради от средновековието – катедрали, дворци, църкви и кули.

И може би като се говори за остров Корчула, описанията винаги ще правят завой към едноименния град. Остров Корчула е остров, заобиколен от кулите на миналото, към което ни връщат многобройните живописни места, измежду които ярко изпъкват стените, опасващи град Корчула. Средновековните Корчулски улици изключително интересно като рибен скелет са разположени на полуострова на стария град, който е обкръжен от цели осем кули, съхранени от миналото. В центъра на Корчула се намира, според една легенда, родната къща на най-познатия светски пътник Марко Поло, която разкрива неговите тайните.

Посетителите на Лумбарда - средище на стари лозя, могат да се срещнат с един от най-старите паметници в Европа – каменната плоча Псефизма. Възрастта й e 2 300 години и е останала, за да свидетелства за гръцката колонизация на остров Корчула. За история могат да разказват малките рибарски селища и рибарското градче Кнеже, което добива популярност, след като в него са открити римски мозайки.

Черната Корчула в сърцето си съхранява лозов рай Чара, като част от остров Корчула, е популярно място заради своя защитен природен паметник – 50-метров кипарис, един от най-старите в Европа. Именно това е областа в Корчула, заради която островът е известен във сферата на виното. Тази плодовита долина винаги е пълна с лозя, от които се произвежда известното бяло вино Пошип.

Лятната свежест в близките заливи с лековита морска утайка Завалатици, Бърна и Иструга, в комбинация с чаша бяло вино в ръка, ще остави незабравими спомени за една прекрасна почивка. Идилията е пълна и на заливи като Приградице, Прижбе и Гръшчице, където се състоят множество рибарски празници.

Жадните за разходка из миналото трябва задължително да се насочат към Вела Лука, където се пази най-богатото праисторическо археологическо находище на пещерата Вела. Освен това, Вела Лука е град на клаповата музика, която цяло лято изпълва приятните велолукски вечери. Авантюристите пък могат да се впуснат да търсят Самоградската пещера, която се крие край град Рачишча.

Ако някой си мисли, че Корчула е скучен остров, богат на забележителности и природа, много греши. Не може да се опише, просто трябва да се усети как се променя атмосферата му от прословутите танци с мечове, който под съпровода на барабани и гайди извежда цялото лято. В различните градове се танцуват различни танци с мечове. Така например в Блато, Чара, Смоквица и Пупнат танцуват бойния танц Кумпания, град Жърново залага на своята Мощра. Разбира се град Корчула има най-атрактивната Морешка – красив танц с мечове, изпълняващ се под звуците на духова музика.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Корчула