Остров Крък е с площ 405,78 кв.км. Град Крьк - разположен в южната част на острова и заобиколен от лозови масиви и маслинови горички, съчетава в себе си културата на древните римляни, архитектурата на Средновековието и ритъма на модерния живот. Природата впечатлява с красиви плажове, синьо море и буйна зелинина.

Несъмнено един от най-красивите острови на Хърватия и нейна гордост е остров Крък. Освен всичко друго остров Крък е една от най-популярните туристически дестинации в Хърватия. Смело може да се похвали с факта, че 14 от неговите плажове имат Синьо Знаме за чистота, а също и с богато културно минало и първите следи от хърватска писменост. Историята на остров Крък датира още през Хомеровата епоха, когато според легендата за пръв път е споменат островът Крък. Счита се, че островът е населяван от VII век.

За да изплува на туристическата карта и да се превърне в туристическа мрежа още през XIX век, заслуга има Виенската аристокрация. Малинска – град на западния бряг на остров Крък, се е развила в атрактивна дестинация, може би и заради живописното си местоположение в един залив. Любителите на културни монументи ще бъдат впечатлени от Лапидариума в Омишал, замъка на местното магнатно семейство Франкопан в град Крък, както и от най-стария Хърватски писмен монумент - Башка слаб в Юрандвор. В туристическа програма за разглеждане на старата част на град Кърк задължително трябва да присъстват главният площад, катедралата “Маринино възнесение”, кулата на площад Камплин, крепостните стени, както и църквата “Св.Квирин”, посветена на светеца- покровител на града.

Откъм плажове остров Крък има какво да покаже. В едноименния град има няколко хубави плажа от пясък и морски камъчета. Кърк разполага с всички видове плажни ивици, които е възможно да намерите в Хърватия - от типичните тераси до каменистите брегове, както и скалисти образувания. Тези плажове са близо до град Крък и предлагат най-малко услуги – душове, освежаващи кабини, тоалетни, наемане на лодка и водолазни центрове.

Много са факторите, които оформят остров Крък като идеалната туристическа дестинация. Сред тях с особена значимост се нареждат най-големият резерват на бели лешояди, пещерата Бисеруйка, около която се предават пиратски легенди и еноложкият бисер Връбничка Злахтина.

Плажове, забележителности, история, архитектура. Това не изчерпва всичко. Остров Крък е гостоприемен и към всички любителите на активна ваканция със своите пътеки за колоездене и трекинг, wakeboarding, kneeboarding, водни ски и други екстремни водни спортове, които са част от атракциите на Крък. Освен това остров Крък привлича с красотата на кристално чистите морски води, които са идеално място за изследователите на морските дълбини.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Крък