Плитвичките езера са удивително природно чудо,толкова красиво,че  не може да се опише с думи. Хиляди туристи на ден посещават това невероятно място и запленени от магичните гледки на изумруденотюркоазените езера, водопадите и величествените скали, обвити с мъх, зеленина и тишина, си тръгват с незабравим спомен от видяното.
Плитвичките езера представляват група от 16 езера, преливащи се едно в друго сред прекрасна поредица от водопади, падащи от различна височина.

Една легенда разказва, че образуването на Плитвичките езера е благодарение на Черната кралица, която пратила много дъжд, за да осъществи молитвите на хората от района заради сушата. Плитвичките езера са разположени в областта Лика в централната част на Хърватия, между планинините Мала Капела и Плешивиц, на 150 км от столицата Загреб и близо до пътя между Загреб и Далмация.

Районът е обявен за Национален парк през 1949 г., а през 1979 г. паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Отначало до Плитвичките езера се е стигало само по горски пътеки, докато през 1958 г., управата на парка предлага да бъде изградена система от дървени мостчета и пътеки, спомагащи за по-впечатляваща разходка из този дивен край на Хърватия.

Тази странна идея, подсказана от  тогавашния управител на Националния парк Йосип Мовчан, се вмества чудесно в зашеметяващата природа на Плитвичките езера. Минавайки по тези дървени пътеки-скари и мостчета, посетителят е в непосредствен досег с пленителните гледки- той просто е част от тях. Редуващите се езера и различни по височина водопади, те пренасят в един омаен свят и човек не може да повярва как природата е сътворила това чудо.

Неслучайно един от първите изследователи на този парк академик Иво Певалек възкликва: „ Съществуват и други води, езера, водопади и гори, но Плитвичките езера са единствени.” Тези красиви думи са издълбани на мемориална плоча с неговия лик в Националния парк.

Плитвичките езера заемат площ от 217 ha (хектара) и се спускат 130 м надолу, като най-големи са Козяк и Прошчанското езеро. Изминавайки 8 км преди да се влеят в река Корана, навсякъде около тях има зеленина, която засилва усещането за спокойствие и магнетичност. Поради различните си природни дадености и местоположение, езерата се делят на Горни и Долни. Най-високото от тях-  Прошчанското, се намира на 639 м надморска височина и има  дълбочина 37 м и дължина 2,5 км.  Долните езера, от които най-ниско е Новаковича брод с 503 м надморска височина, са разположени в каньон от отвесни скали, изсечени от реката преди появата на езерата.

Причудливите форми на скалите на Плитвичките езера са образувани от естествената лаборатория на природата. Това са седиментни поликристални шуплести скали, наречени травертини. Те се получават чрез отлагане на калциев карбонат от течащата вода, богата на калции. При излизане на повърхността, налягането на подземните води рязко пада и в резултат протича химична реакция, при която се отделя и утаява неразтворимият във вода калциев карбонат. Освен това минералите се утаяват и върху мъховете, което води до постепенното им вкаменяване. Така скалите израстват вертикално от езерните легла, а също и хоризонтално в отворите на водопадите, където са се образували пещери, около 20 на брой. Там, където последното езеро се влива в река Корана се открива невероятна гледка към Велики Слап буквално („Големия водопад”), който пада от 76 м височина надолу върху отсрещната скала.

В Националния парк „Плитвички езера” преобладаващата горска растителност е представена от бук, ела, смърч и бял бор, а в северозападната му част е запазена девствена буково-елова гора с уникални дървесни екземпляри. Сред разнообразната фауна на парка се срещат глигани и сърни, а също някои видове мечки, вълци и диви котки. В района са регистрирани над 120 вида птици, а пъстървата в езерата може да се види как плува спокойно, необезпокоявана от страстните рибари, тъй като риболовът в езерата е забранен.Къмпингуването също е забранено, но на 8 км по река Корана, на север от вход 1 има къмпинг.

Най-добрият начин да се разгледа Националният парк „Плитвички езера” естествено е пеш.Входовете 1 и 2 са така разположени, че от където и да влезете можете да обиколите по основните пътеки повечето езера за по-малко от един ден. Но трябва да планирате да започнете обиколката по-рано преди да са дошли многобройните автобуси с туристи. Ако тръгнете от Вход 2, където е хотел „Езерото” и касата за билети, основната пътека ще ви отведе до езерото Козяк. От тук корабче ще ви откара до другия бряг на езерото. Като се следва маркировката на пътеките, обиколката покрай красивите езера, водопади и необичайна растителност, е чудесна.

По маршрута, някъде до езерото Галовац може да се вземе автобус, който ви отвежда високо над езерата, откъдето се открива изглед към целия парк. Автобусите, обслужващи парка са на всеки 20 минути. Стигайки до Вход 1, продължавате разходката, ако си пазите билета и може да спрете за почивка в ресторант Личка куча, където ще хапнете на открито.      

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Плитвички Езера