В Хърватия островите май са от очарователни по-очарователни и са в непрекъсната тиха борба кой е най-обаятелен. В тази класация спада и остров Раб – и той е един от най-пленителните острови на Адриатика. Може да бъде открит на картата между островите Кърк и Паг. Остров Раб е известен със своите планини, борови гори, пясъчни плажове и приказен главен град. Остров Раб е познат из Европа като едно от най-слънчевите й места, характеризиращи се с мек климат и с недосегаеми от северните ветрове брегове.

Пейзажът на острова все едно е картина, рисувана от най-умелия художник. От острите скали по източния бряг до вътрешността природата прецизно е оформила хълмове и плата прерастващи в планинска верига, достигаща до средата на острова. Обстановката се разкрасява допълнително от зеленината на склоновете с лозя и горите на запад. Парадайс бийч е един от най-известните плажове на Хърватия и се намира на североизточния полуостров Лопар, грейнал сред борови гори и плискан от плитки прозрачни води. И докато говорим за природа, тук е мястото да се анонсира и парка „Комъркар” – чудесно място за разпускане.

Стига с тази природа и омайна красота. Да поговорим малко за архитектура. Започваме с град Раб. Прилича на излязло от приказките градче, живописно разположено на един стръмен нос на западния бряг. Това венецианско бижу се оглежда в тъмносините води на Адриатика. Разполага със сериозен арсенал от забележителности – камбанарии, дворци, площади и църкви, които са пръснати по плетеница от стари улички.

Като цяло архитектурата на остров Раб разказва за неговото бурно минало и богато наследство. В каталога със забележителности с големи букви са записани например камбанарията на църквата „Дева Мария”, манастира „Св. Евфимия” с две църкви, красив саркофаг и богата колекция от произведения на изкуството. Сред тях се нареждат и венецианският дворец „Доминис-Нимира” от XV век и дворецът на херцога от XIII век.

Прекрасни плажове, впечатляващи забележителности, неповторима природа. Освен това остров Раб е идеалното място, където човек едновременно събира слънчев загар и се обогатява културно и духовно. Остров Раб е популярен и със своите летни концерти и изложби.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Остров Раб