Очарователният лазурен остров Хвар (Hvar) е царицата на хърватска Далмация и е класиран в Топ 10 на най-красивите острови на нашата планета. Местните жители пренасят от поколение на поколение една поговорка - „Ако познаваш Хвар, познаваш и Рая“.

И наистина – този земен рай е много популярна ваканционна дестинация, „Ривиерата на Далматинското крайбрежие“ с отлични хотели и шикозни барове, които са притегателна сила звезди на киното и спорта от световна величина. Техните луксозни яхти често запълват красивото пристанище на острова.

2718 е число, което доста често е споменавано на остров Хвар. Точно толкова е броят на часовете слънчево греене на година, който е по-голям от всяко друго място в Средиземноморието. Фактът, че до Хвар може да се стигне по море – с яхта или с ферибот, засилва усещането, че човек ще успее да се отдели от останалия свят.

Остров Хвар притежава необикновена природна красота. Релефът му държи спецификата си на дълга поредица от заоблени варовикови хълмове, покрити със зеленина. Хвар има формата на пура, разположена успоредно на Далматинското крайбрежие в Адриатическо море.

Най-видими следи на остров Хвар безспорно са оставили венецианците, което особено силно си личи в главното пристанище – едноименният град Хвар, разположен около красив залив. Около обширния му централен площад – Тръг Светог Стиепана, са накацали сгради, напомнящи за средновековния град, красиво застроен и облицован с гладки варовикови плочи. Град Хвар предлага и други необятни исторически забележителности, като най-известната сред тях е историческият публичен театър, който датира от XVI век. Друг спомен от миналото на остров Хвар и доказателство за стратегическото му значение е запазената крепост от ХVI в., издигаща се над града и наричана Шпаньола заради испанските си архитекти. Архитектурна забележителност от каталога на остров Хвар е францисканският манастир от ХV в., намиращ се в град Хвар, построен за убежище на моряците. 500-годишните кипариси, които растат в манастирския двор, символизират продължителната историческа приемственост по тези места.

Освен, че е перла в короната на Хърватия, освен, че е Ривиерата на Далмация, остров Хвар е и „островът на лавандулата“. Това се дължи на факта, че по земите на острова е развито мащабно отглеждане и преработка на това растение, започнало през ХIХ в. и захранващо със суровина френската парфюмерийна промишленост.

Плажовете на остров като цяло сами по себе си са с ограничен капацитет. Положението спасява Паклени Отоци – верига от 16 малки островчета. Мястото изобилства от плажове и плажни ресторанти, предлагащи пресни морски дарове на скара и особено сепии. Лодки или водни таксита отвеждат всеки желаещ да прекара деня на спокойствие в някое заливче или сред борови дървета. След усамотената почивка, ваканцията продължава с потапянето в бурния нощен живот на Хвар. Просто остров Хвар е идеалното място за любителите на красивите плажове, среднощния живот в елитни заведения, плаването с моторници и яхти из тихи пристанища.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хвар