Златните планини на Алтай свързват Централна Азия и Сибир. Разположени са на територията на Русия, Китай, Монголия и Казахстан. Големи части от алтайските планини са обявени за резервати. Един от тях – „Алтайский” заема площ от 881 хил.хектара. В него се срещат различни видове степи, тайги, алпийски ливади, както и високопланински гори, ледникови езера, планинската тундра и покрити със сняг върхове. В резервата „Алпийски” се намира и езерото Телециос, наречено „брилянтът на Западен Сибир”. То представлява 78-километрова небесносиня лента, в която се вливат 70 реки и 150 каскади от топящи се снегове.

Резерватът „Катунский” обхваща 148 ледника на площ от 80 кв.км, които подхранват пълноводната река Катун. В нея се вливат множество притоци, даващи началото на най-голямата сибирска река – Об.

Трите езера по река Мулта изливат водите си през каскада от водопади с височина между 30 и 70 м и всичко това е необикновено красиво. Тук намират убежище мечки, алпийски козирози и снежни леопарди. Най-добро време за посещение е между май и август.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Златните планини на Алтай