Ладожкото езеро, Русия е най-голямото в Европа, а остров Валаам е неговата перла. Той е център на едноименен архипелаг от 50 острова в най-северната част на Ладога- там, където границата разделя Карелия на руска и финландска част.

Най-добре е разходката из този необикновен район да е с кораб или ферибот за да могат да се видят красивите заливи, скали и островчета със смърчови и борови гори. Природните дадености на този край се сливат с културните му традиции. Много преди Втората световна война, когато замръзналото езеро се превръща в спасител за обсадения Ленинград (Санкт Петербург), на Валаам възниква най-старата руска монашеска общност. И сега има комплекс от параклиси, църкви, алеи, градини и мостове, свързващи многобройните килии и скитове, където и днес монаси изпълняват своите християнски задължения.

В катедралния храм „Преображение Господне” и в манастирите наоколо има икони и мощехранителници, които могат да се мерят с тези на Атон в Гърция. Интересно е да се види скита „Свети Никола” на Николския остров, който е най-красив от всички на Валаамския архипелаг.

Посещението тук може да стане през цялата година. Най-близкият град е Сортавала на 43 км.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ладожкото езеро