Живописният район на Улинян обхваща област от 26 хил.хка площ, намираща се в провинция Хунан – Китай. Улинян е първият обект в Китай, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното природно наследство. Преди около 3 млрд. години районът е бил дъно на море, а днешните пясъчинкови колони са били моделирани от морските води. Тук има около 3000 такива стройни образувания, като 1000 от тях се издигат на повече от 200 м височина.

Районът на Улинян е почти изцяло покрит с гори – Националният горски резерват „Шандзядие” се намира в края на Улинян и е покрит с древна субтропична гора. В нея има много редки дървесни видове и множество цветя – орхидеи, азалии и гигантски планински лотоси. Тук може да се види и уникалното омарово цвете, което може да смени цвета си по пет пъти на ден.

Планинският резерват „Тиендзъ” се намира на много по-голяма надморска височина и е известен с причудливите си скалисти образувания. Тук има два интересни скални моста. Единият от тях – Тиенся дий цяо (Мост през небето), е с дължина 40 м, ширина 10 м и дебелина 15 м. Издига се на 357 м над долината и се смята за най-високия естествен мост в света.

В района има и много варовикови пещери, като една от най-големите в Китай е Хуанлун – Пещерата на жълтия дракон. В нея има подземно езеро, две реки, три водопада, 13 зали и 96 коридора. Най-подходящо време за посещение е от септември до май, а най-близкият град е Шандзядзие.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Улинян