Долината Дзиуджайгоу е един прекрасен природен резерват в Северен Сичуан – Китай. Състои се от три оврага с форма на буквата „У”, заобиколени от фантастични карстови планини с височина 2-3 хил.метра. Тук има смесени широколистни и иглолистни гори и районът е живописен и красив през всички сезони.

В долината Дзиуджайгу има над 100 езера с различни нюанси на нефритеното и тюркоазеното зелено. Естествените ледникови езера са се формирали под влияние на свлечена скална маса, а заради високото крабонатно съдържание на утайките водата им е кристално чиста.

Водите на Петцветното езеро имат различен цвят в зависимост от дълбочината. А в езерото на Лежащия дракон има подводна калцитна дига, сякаш на дъното му лежи митично животно.

В долината има и много каскадни водопади, чиито пръски по съседните скали наподобяват перли. Интересни тук са тибетските селища с тяхната традиционна култура. Най-добро време за посещение е пролетта и есента, а най-близкият град е Джанджа, намиращ се на изхода на долината.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Долината Дзиуджайгоу