Връх Уи в провинция Фудзян е най-важният природен резерват в Югоизточен Китай. Земната повърхност се е формирала тук под влиянието на вулканична дейност и след това е била ерозирана от водите на Реката с девет завоя. Връх Уи е бил защитена територия 12 века и е люлка на неоконфуцианството – учение, запазило своето влияние в Далечния изток столетия наред.

През І в.пр.н.е. владетелите от династията Хан построяват големия укрепен град Чънгун, който заедно с руините на старите манастири представлява интерес за учени и туристи. Интересни са и традиционните сгради на Сямей, където търговци на чай, чиновници и конфуциански учени са строили богатите си домове по време на династиите Мин и Цин.

В околностите на Уи от векове се отглежда чай – известните видове Лапсан Соучун и Да Хуанпао. В района се намира и една от най-известните субтропични гори в света. Най-често срещаните дървета са вечнозелени широколистни. От животните се срещат редките видове южнокитайски тигър, опушен леопард и суматренски серау. Най-добро време за посещение е от октомври до март, а най-близкия град е Уишан, на 5 км.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Връх Уи