Пещерата Акийоши-до е най-голямата в Япония и се намира на най-големия японски остров Хоншу. Тя се е формирала в продължение на 300 хиляди години. В нея се влиза през тесен вертикален отвор в скалата. След известно време пространството се разширява до 100 м и неочаквано човек попада в огромна зала, наречена „катедрала”. Таванът и се изгубва във висините и не може да бъде стигна дори от светлините на прожекторите.

Пещерата Акийоши-до е дълга над 10 км (отворени са само 1,7) и вървейки посетителите могат да видят едни от най-вълнуващите скални образувания. Коганебашира или Златната колона е 15-метров сталагмит с ширина 4м и наподобява водопад, чийто пръски сякаш са замръзнали в златисто каменно покритие. Хиякумайзара (100 варовикови езера) прилича на великанска стълба от листа на плаващи лилии. Кураче-но-такинобори (Изкачването на медузения водопад) представлява едно разрастващо се варовиково цветче, закрепено за вертикална сталактитова стена.

Пещерата може да се посети по всяко време на годината, тъй като температурата там е винаги плюс 17 градуса. Най-близкият град е Шуко, на 14 км.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Пещерата Акийоши-до