Национален парк „Пуерто Принцеса” се намира в планината Свети Пол на северозападния бряг на остров Палауан, Филипините. Обявен е от ЮНЕСКО за паметник на световното природно наследство. Склоновете на планината са покрити с гъсти тропични гори.

По крайбрежието парк Пуерто Принцеса има блата с мангрови дървета. Във водите има красиви коралови рифове. Главна туристичека атракция на парка е подземната река. Тя извира от планината и лъкатуши 8 км. По нея могат да плават лодки. Преди да стигне до морето, реката минава през огромни пещери с тавани, високи до 60 м и широки до 120 м, в които има големи скални образувания. Подземната река е интересна и с това, че се влива в морето и съчетава сладководна и соленоводна екосистема. В долното си течение водите и са леко солени и се влияят от приливите на морето. Реката минава през дълги проходи и зали, които са населени от колония бързолети и от осем вида прилепи.

Сред животните, които се срещат на остров Палауан са палуанският миризлив язовец, палуанското бодливо свинче и палуанската дървесна земеровка. Интересно е да се разгледа резервата за диви животни „Калауит”. Най-добро време за посещение е от ноември до април, а най-близкият град е Пуерто Принцеса, на 80 км.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Парк Пуерто Принцеса